2011/06/21

Relaxáció autogén tréninggel

Miben áll az autogén tréning módszertana? Ezt a téma iránt érdeklődők bizonyára kívülről fújják, nagyon sok blogban, online cikkben valóban színvonalas összefoglalókat olvashatunk: Schultz-ról, a befelé forduló figyelemről, aktív és passzív koncentrációról, testi ellazulásról, feszültségoldásról.

Az autogén tréning módszertana, nem több, mint egy évszázados (bár a gyökerei jóval korábbra nyúlnak vissza). Ez alatt a száz év alatt is sokat csiszolódott módszer, melynek hatásait folyamatos vizsgálódás kíséri a szakma részéről. Így alakulhatott ki a napjainkban alkalmazott, jól strukturált eljárás, mely alapján könnyen tanulható az autogén tréning.

Mint relaxációs gyakorlat, nagyon jól hasznosítható különböző problémák kapcsán: álmatlanság ellen, mindennapi stressz, testi-lelki görcsösség oldása kapcsán, rossz szokásoktól való megszabadulásban segít, hatékony a koncentráció fokozásában, összeszedettség megteremtésében. Ahogy a gyakorlat során egyre inkább megtapasztaljuk a kontrollt testünk felett, úgy nő az önbizalom érzése.

Figyeljük meg most egy kicsit magunkat: olvasás közben (bár feltételezhetően egy megfelelően kényelmes pozitúrát foglalunk el), mégis testünk bizonyos részei görcsösek, merevek, talán a vállainkat feszítjük? Próbáljuk leengedni őket...és még lejjebb...nincs olyan, akinek ez a mutatvány egy zsúfolt hétköznap után ne sikerülne. Talán észre sem vesszük, de a szemöldökünket ráncoljuk? Vagy a szemünkkel hunyorgunk? Ha megpróbálunk lazítani a feszülő, akár csak apró mimikai izmainkon, könnyen szembesülhetünk vele, hogy nem akarnak engedelmeskedni. Az autogén tréning gyakorlásával ezt az irányítást nyerhetjük vissza/tapasztalhatjuk meg testünk felett, mint a jó kormányos, a Nyugalom szigetét megcélozva...